Recept: start met het inmaken van groenten

Heb je nog wat restjes groenten over en weet je niet zo goed wat je ermee kunt doen? Of heb je juist teveel groenten in huis en krijg je het niet allemaal op? Voorkom voedselverspilling en start met het inmaken van groenten!Voedselverspilling

Wereldwijd gaat er ontzettend veel voedsel verloren wat nog prima gegeten kan worden. Zonde! Je kunt zelf een steentje bijdragen aan het verminderen van deze voedselverspilling door de restjes groenten in je groentela niet weg te gooien, maar juist te gaan inmaken.

Conserveren van voedsel

Inmaken is een oude techniek voor het conserveren van groenten, maar ook fruit. Zo blijft het langer houdbaar én kun je het naar eigen smaak doen met verschillende kruiden en door te variëren met zoet/zuur.

Je kunt oneindig veel variëren met verschillende groenten, kruiden en het zoeter óf juist zuurder maken van de groenten

Ook wij maken in de keuken veel gebruik van het inmaken van groenten. We doen dit vooral als wij van een groente teveel binnenkrijgen en dit niet allemaal binnen een paar dagen kunnen gebruiken.


Daarnaast is het ook een goede manier voor als je zomergroenten in de winter zou willen gebruiken en andersom.


Recept


Voor 1 pot (750 ml) ingemaakte groente

groente van het seizoen (bv bloemkool)

kruiden (bv kurkuma, laurier en peper)

175 ml azijn

175 ml water

175 gr suiker

gesteriliseerde beugelpot

Hygiëne is heel belangrijk bij het inmaken anders kan de inhoud gaan schimmelen. Werk dus met schone handen en gesteriliseerde potten & messen.

Breng de azijn met het water en de suiker aan de kook en doe de gesneden groente (niet proppen!) samen met de kruiden in een beugelpot.


Giet vervolgens de vloeistof over de groente en de kruiden (tot 1,5 cm onder de rand) en sluit de pot af met de beugel (je hoeft de inhoud niet eerst af te laten koelen bij gebruik van een beugelpot).

Zet de pot met ingemaakte groente op een donkere en koele plek.