3 tips tegen voedselverspilling

Deze week staat in het teken van de verspillingsvrije week van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling die als doel hebben om van Nederland één van de eerste landen ter wereld te maken die voedselverspilling met de helft weet te verminderen in 2030. En daar helpen wij graag een handje aan mee!

In Nederland wordt er elk jaar een vierde aan voedsel verspild en dat is natuurlijk veel te veel. Het is zonde want vaak kan het nog prima gegeten worden of had het voorkomen kunnen worden dat het moest worden weggegooid.


Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet waarmee je zelf kunt starten om voedselverspilling tegen te gaan.


#1 Invriezen van maaltijden

Heb je teveel eten gemaakt? Of juist wat extra’s zodat je mooi al je groenten kon gebruiken? Ideaal om in te vriezen! Zo heb je altijd een maaltijd achter de hand als je een keer echt geen zin hebt om te koken én ga je ook nog eens voedselverspilling tegen!


Wij doen dit precies zo met onze maaltijdservice. Vaak koken we wat extra voor het geval het nodig is en blijft dit over. We gooien dit uiteraard niet weg maar nemen het lekker mee naar huis om zelf op te eten of we doen het in de vriezer zodat we er later bijvoorbeeld van kunnen lunchen.

Met een maaltijd in de vriezer heb je altijd iets achter de hand als je geen zin hebt om te koken!

#2 Inmaken van restjes groenten

Eerder schreven we al een blog over het inmaken van restjes groenten. Veel restjes groenten verwerken wij in de gerechten die wij koken zoals een heerlijke soep of een pastasaus, maar eens in de zoveel tijd maken we ze in zodat we ze lekker voor een salade kunnen gebruiken of voor op de broodjes en wraps van onze lunches. En het is zo lekker! Het geeft heel veel smaak en een lekkere bite.


Zelf kun je dit thuis ook heel gemakkelijk doen met behulp van het recept dat wij in onze blog hebben staan. Goed tegen voedselverspilling en ook nog eens lekker!

#3 Groenten laten hergroeien

In de kookstudio zijn we aan het experimenteren geslagen met het laten hergroeien van groenten nadat we er een nieuwsbericht over hadden gelezen. En het werkt echt! Wij hebben bijvoorbeeld het kontje van de bosui (met de wortels) weer terug in de grond gestopt en er groeide zowaar weer een nieuwe bosui uit.

Als je het goed doet hoef je groenten en kruiden nog maar één keer te kopen. Ideaal!

Ook kun je sommige groenten en kruiden in water laten hergroeien, zoals bijvoorbeeld een paar blaadjes basilicum waar dan weer wortels aankomen en die steek je dan weer in de grond. Of de steeltjes van een champignon in een laagje natte aarde met eventueel wat koffiedik om de groei te bevorderen.


Zoveel opties dus om mee te gaan experimenteren! En als je het goed doet hoef je de groente of kruid dus nog maar één keer te kopen en ga je voedselverspilling tegen door de restjes opnieuw te gebruiken en niet weg te gooien.

Stuur me maandelijks een portie Flavourmaker nieuws met recepten, blogs én het nieuwe menu!

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon